En son konular
Soğan doğrarken neden gözümüz yaşarır?
2 posters
1 sayfadaki 1 sayfası
Soğan doğrarken neden gözümüz yaşarır?
Soğanın anavatanının Güneydoğu Asya olduğu sanılıyor. Günümüzde ise dünyanın her yerinde, özellikle sıcak iklim kuşaklarında yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Soğanın tarihi o kadar eskiye gitmektedir ki, kayıtlı tarihten de önce Çin, Hindistan ve Ortadoğu'da yiyecek olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.
Soğan besleyici bir gıda olmasının yanı sıra müthiş bir aro-matik özelliğe de sahiptir. Bu aromada içindeki kükürtlü maddelerin büyük etkisi vardır, ancak aroma tek başına kükürtlü maddelerden kaynaklanmamaktadır. Soğan ve sarımsakta sülfür ihtiva eden amino asitlerin türevleri de vardır.
Bir soğanı kestiğinizde bunlardan 'SI propenylcysteine-sulphoxide' adı verilen kısım çözülür ve gözlerimizi tahriş eden 'proponal-S oxit' adlı kısmı ortaya çıkar. Kimya ilminin karışık kelimeleri aklımızı karıştırmadan esasa geçersek, bu maddenin gözümüze değmesi ile bir çeşit hidroliz olur ve içinde eser miktarda bulunan sülfrik asit gözümüzü yakar ve yaşarmasına neden olur.
Bu bileşimler çok dengeli değillerdir. Örneğin çok düşük bir ısı işlemi sonucunda dahi tamamen yok olurlar. Bu nedenle de pişmiş soğanda hiç bulunmazlar ve göz yaşartamazlar. Soğan doğrarken gözlerinizin yaşarmaması için önerilen birçok önlem vardır.
Önce en ciddisini söyleyelim. Bazı aşçılar soğanı kesmeden önce ıslatmayı, keserken de ıslak tutmayı veya soğanı çeşmeden akan suyun altında kesmeyi öneriyorlar. Bir başka görüş ise soğan doğrarken ağızdan nefes almayı tavsiye ediyor. Bu görüşe göre gaz nefesimizle birlikte burnumuza girip gözümüze yaklaşmak yerine doğrudan ciğerlerimize girer ve çıkarmış. Bunu sağlamak için de dişlerimizin arasına bir metal kaşık koymak yeterliymiş.
Soğan doğrarken gözlerin yaşlanmasını önlemek için, dudaklar arasında bir limon dilimi, dişler arasında bir kesme şeker veya dörtte bir dilim ekmek bulundurmayı önerenler de var. Böylece ağzımıza alacağımız bu gibi şeylerin, aldığımız nefesteki sülfür gazını emdiğini iddia ediyorlar.
Diğer görüşler ise, soğanın doğranılmasına tepesinden başlanılması ve cücüğünün en sona bırakılması veya soğanın doğramadan önce yarım saat buzdolabında tutulması şeklinde. Soğan doğrarken deniz gözlüğü veya kontakt lens takılmasının faydalı olacağını ileri sürenler de var. Bu kadar çok önlem seçeneğinin içinde, siz bir tanesini bile uygulamıyorsanız, yapacak bir şey yok, soğanı ağlaya ağlaya doğramaya devam edeceksiniz.
Soğan besleyici bir gıda olmasının yanı sıra müthiş bir aro-matik özelliğe de sahiptir. Bu aromada içindeki kükürtlü maddelerin büyük etkisi vardır, ancak aroma tek başına kükürtlü maddelerden kaynaklanmamaktadır. Soğan ve sarımsakta sülfür ihtiva eden amino asitlerin türevleri de vardır.
Bir soğanı kestiğinizde bunlardan 'SI propenylcysteine-sulphoxide' adı verilen kısım çözülür ve gözlerimizi tahriş eden 'proponal-S oxit' adlı kısmı ortaya çıkar. Kimya ilminin karışık kelimeleri aklımızı karıştırmadan esasa geçersek, bu maddenin gözümüze değmesi ile bir çeşit hidroliz olur ve içinde eser miktarda bulunan sülfrik asit gözümüzü yakar ve yaşarmasına neden olur.
Bu bileşimler çok dengeli değillerdir. Örneğin çok düşük bir ısı işlemi sonucunda dahi tamamen yok olurlar. Bu nedenle de pişmiş soğanda hiç bulunmazlar ve göz yaşartamazlar. Soğan doğrarken gözlerinizin yaşarmaması için önerilen birçok önlem vardır.
Önce en ciddisini söyleyelim. Bazı aşçılar soğanı kesmeden önce ıslatmayı, keserken de ıslak tutmayı veya soğanı çeşmeden akan suyun altında kesmeyi öneriyorlar. Bir başka görüş ise soğan doğrarken ağızdan nefes almayı tavsiye ediyor. Bu görüşe göre gaz nefesimizle birlikte burnumuza girip gözümüze yaklaşmak yerine doğrudan ciğerlerimize girer ve çıkarmış. Bunu sağlamak için de dişlerimizin arasına bir metal kaşık koymak yeterliymiş.
Soğan doğrarken gözlerin yaşlanmasını önlemek için, dudaklar arasında bir limon dilimi, dişler arasında bir kesme şeker veya dörtte bir dilim ekmek bulundurmayı önerenler de var. Böylece ağzımıza alacağımız bu gibi şeylerin, aldığımız nefesteki sülfür gazını emdiğini iddia ediyorlar.
Diğer görüşler ise, soğanın doğranılmasına tepesinden başlanılması ve cücüğünün en sona bırakılması veya soğanın doğramadan önce yarım saat buzdolabında tutulması şeklinde. Soğan doğrarken deniz gözlüğü veya kontakt lens takılmasının faydalı olacağını ileri sürenler de var. Bu kadar çok önlem seçeneğinin içinde, siz bir tanesini bile uygulamıyorsanız, yapacak bir şey yok, soğanı ağlaya ağlaya doğramaya devam edeceksiniz.
Geri: Soğan doğrarken neden gözümüz yaşarır?
sakız çiğnemek çözüm demişlerdi ama yine yaşarıyo ben denedim
itsme-
Mesaj Sayısı : 1040
Yaş : 35
Nereden : ankara
Kayıt tarihi : 01/04/07
Geri: Soğan doğrarken neden gözümüz yaşarır?
napalım olacağa çare yok....bilgilendirdiğin için tskler itsme
Misafir- Misafir
Geri: Soğan doğrarken neden gözümüz yaşarır?
asıl tsk konuyu yazan unforgiven a....itsme nin ki günlük deneyim:-)
Misafir- Misafir
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
31.10.10 0:45 tarafından hasarli
» Tanışalım...
02.10.09 14:19 tarafından Estergon
» Yengeç Burcu
11.09.09 22:30 tarafından Estergon
» Bir hafta niçin 7 gündür ?
11.09.09 22:27 tarafından Estergon
» İyi anne-baba çocuğuna kural koyar... Ve bunları uygular!
11.09.09 22:26 tarafından Estergon
» Kozmetikler ve allerji
11.09.09 22:25 tarafından Estergon
» Ekmek Teknesi [DİZİ]
11.09.09 16:36 tarafından Darkworld
» Şu anda ne dinliyorsunuz ?
11.09.09 11:27 tarafından Estergon
» İmzaya,Avatara,Nicke Puan Verme
07.09.09 9:57 tarafından Estergon
» NostaLJi Çizgi FiLmLer: Şirinler
06.09.09 16:11 tarafından тαωéTéR
» Gta Vice City (GTA)
05.09.09 20:01 tarafından тαωéTéR
» Türkçe Sarkı Sözleri İstekleriniz..
05.09.09 15:47 tarafından тαωéTéR
» bu konuya baslık ve söyleyecek kelime bulamıyorum..
05.09.09 15:27 tarafından тαωéTéR
» ~~ÇocukLar Duymasın~~
05.09.09 15:22 tarafından тαωéTéR
» Ayrılsak da Beraberiz
05.09.09 15:20 tarafından тαωéTéR
» 7 Numara [DİZİ]
05.09.09 15:02 tarafından тαωéTéR
» Çiçek Taksi [DİZİ]
05.09.09 14:54 tarafından тαωéTéR
» Anna KARENINA
05.09.09 13:47 tarafından Estergon
» KÜRK MANTOLU MADONNA
05.09.09 13:46 tarafından Estergon
» Kültür Nedir ?
05.09.09 13:19 tarafından Hutame
» Varmı Memleketim Gibisi...
05.09.09 13:13 tarafından Estergon
» Linkin Park Numb
05.09.09 10:31 tarafından Estergon
» Pink Floyd-Remember A Day
05.09.09 10:30 tarafından Estergon
» Zombie-Cranberries
05.09.09 10:29 tarafından Estergon
» Kanye West Amazing
05.09.09 10:28 tarafından Estergon